Táplálkozással az ideális vérnyomásért
A hipertónia kialakulásában a genetika és a stressz mellett az életmód és a táplálkozás is jelentős szerepet játszik. A magasvérnyomás világszerte növekvő problémát jelent.
Mit jelentenek a számok?
Hivatkozás másolásaAz ideális vérnyomás 120/80 Hgmm alatti, míg a normál tartomány 120/80 és 129/84 között van, bár a pontos értékek függhetnek az életkortól és egészségi állapottól. A magas vérnyomás a 140/90 feletti értékeket jelenti, míg az alacsony vérnyomás 90/60 alatti érték, ami nem feltétlenül kóros. A szisztolés (felső) érték a szív összehúzódásakor, a diasztolés (alsó) érték pedig a két szívverés közötti nyugalmi állapotban mért nyomást mutatja
Mi kerüljön a tányérra?
Hivatkozás másolásaA vérnyomás csökkentéséhez érdemes gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban és halakban gazdag étrendet tartani. Kulcsfontosságú a kálium, magnézium és kalciumbevitel növelése, valamint a sóbevitel csökkentése. Fontos a megfelelő folyadék fogyasztás és az omega-3 zsírsavak bevitele, ami szintén hozzájárulhat az egészséges vérnyomáshoz. Gyümölcsök közül érdemes a bogyós gyümölcsöket választani- málna, eper, fekete áfonya, de a homoktövis és fekete berkenye rendszeres fogyasztása is lenyűgöző egészségügyi előnyökkel járhat. A tökmag gazdag káliumban, magnéziumban, valamint az arginin nevű aminosavban, mely elengedhetetlen a vérerek optimális ellazulásához és a vérnyomás csökkentéséhez. A sárgarépa gazdag klorogénsavban, p-kumársavban, kávésavban és más fenolos vegyületekben, amelyek hozzájárulnak a gyulladások csökkentéséhez, így a sárgarépa rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük a magas vérnyomást is.
Kerülendő élelmiszerek!
Hivatkozás másolása- Zsíros húsok és feldolgozott húsok: mint a zsíros sertéshús, a kolbász, a szalonna és a feldolgozott felvágottak, mivel magas a telített zsírtartalmuk.
- Magas sótartalmú élelmiszerek: például a feldolgozott ételek, a sós rágcsálnivalók, a konzervek és a fűszerezett ételek.
- Alkoholtartalmú italok: a túlzott alkoholfogyasztás megemelheti a vérnyomást.
- Magas cukortartalmú termékek: a cukros üdítők és az édességek növelhetik a vérnyomást.
- Koffein: egyes esetekben a koffein is ronthat a vérnyomáson, ezért érdemes mérsékelni a kávé és más koffeintartalmú italok fogyasztását.
Fontos! A narancs, citrom és grapefruit vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt is jótékony hatású lehet, de a grapefruitlé kölcsönhatásba léphet a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel!