Lélek
Stresszevés, mi áll a háttérben?
A stresszevés, amit a szakemberek érzelmi evésként határoznak meg – mindenki által ismert lélektani jelenség. Lényege, hogy valaki stresszhelyzetben érzelmi okokból eszik, gyakran a fizikai éhségérzet nélkül és túlzott mennyiségű kalóriát visz be vagyis „az evésbe menekül”. A szervezet ilyen állapotban általában a cukros, zsíros, magas szénhidráttartalmú ételeket kívánja.
A stresszevés okai
Hivatkozás másolása- Hormonális: a krónikus stressz megemeli a kortizol nevű hormon szintjét, ami növeli az étvágyat.
- Pszichológiai: csecsemőkorban kialakult tanulás eredménye, ha a szülő nem tudja pontosan, miért sír a baba, először enni ad neki, hátha éhes. Illetve ha a szülők étellel vigasztaltak vagy jutalmaztak a gyereket.
- Érzelmi kiváltó okok: ha valaki az érzelmi állapotára ( szorongás, szomorúság) reagálva eszik, nem pedig a fizikai éhségérzetre.
A stresszevés nagyon hasonló elven működik, mint a dohányzás, az alkohol vagy ajzószerek függősége, vagy akár a kóros vásárlás. Így sokszor a kezelése is nagyon hasonló ezekhez. Érdemes komolyan venni!
A stresszevés leküzdésének módszerei
Hivatkozás másolása- Öntudatosság: fontos felismerni, hogy mikor eszünk érzelmi okokból. Ha stresszesnek érezzük magunkat, meg kell kérdezni, hogy valóban éhesek vagyunk-e.
- Alternatívák keresése: a stresszt kezelhetjük más módszerekkel is, például sporttal, relaxációval vagy beszélgetéssel, ahelyett, hogy az evéshez folyamodunk.
- Felelős gondolkodás: tudatosítsuk magunkban, hogy meg tudunk birkózni a helyzettel, de ha hosszabb ideje fennáll a stresszevés érdemes szakember segítségét kérni, aki segít feltárni a szorongás forrását.