Sajtburger, leves formájában? Igen, lehetséges!
A sajtburger a gyorsételek egyik klasszikusa, de mi történik, ha mindezt leves formájában készítjük el? Megszületik a sajtburger leves, amely krémes, laktató és tele van azzal az ízvilággal, amit a hagyományos burgerből ismerünk: szaftos darált hús, pirult hagyma, fűszerek és persze rengeteg sajt. Őszi-téli estéken különösen jó választás, mert egyszerre komfortétel és egy kis kulináris csavar.
Ezekre lesz szükséged:
Hivatkozás másolása-
40 dkg darált marhahús
-
1 evőkanál olívaolaj
-
1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 közepes burgonya, kockázva
-
1 közepes répa, kockázva
-
1 szár zeller, apróra vágva (opcionális)
-
1 liter marhahús- vagy zöldségalaplé
-
2 dl tej vagy tejszín
-
20 dkg cheddar sajt, reszelve
-
1 evőkanál liszt (a sűrítéshez)
-
1 teáskanál mustár
-
só, bors ízlés szerint
-
opcionálisan a tetejére: pirított bacon
Elkészítés:
Hivatkozás másolása-
Egy nagyobb lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd pirítsd meg a darált húst, amíg szépen barnára sül. Ha sok levet enged, itasd fel a felesleget
-
Add hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát, és dinszteld üvegesre
-
Szórd rá a lisztet, keverd át, majd öntsd fel az alaplével
-
Dobd bele a kockázott burgonyát, répát és zellert, majd főzd addig, amíg a zöldségek megpuhulnak
-
Keverd hozzá a tejet vagy tejszínt, a mustárt és a reszelt cheddar sajtot, majd alaposan dolgozd el, hogy krémes, selymes állagot kapj. Ízlés szerint sózd, borsozd.
-
Forrald össze néhány percig, majd tálald forrón.