Őszi varázs: itt a tökéletes sütőtökös pite receptje
Amikor beköszönt az ősz, van egy sütemény, ami minden másnál jobban megtestesíti az évszak hangulatát: a sütőtökös pite. Ez a klasszikus őszi desszert nemcsak az amerikai hálaadás ikonikus fogása, hanem a hűvös esték, meleg teák és puha takarók tökéletes kísérője is.
A sütőtök az ősz igazi kincse – egyszerre édes, krémes és tele van tápanyagokkal. Tele van béta-karotinnal, rosttal és antioxidánsokkal, mégis könnyed alapot ad desszertekhez.
Hozzávalók
Hivatkozás másolásaA tésztához:
- 250 g finomliszt
- 125 g hideg vaj, kockákra vágva
- 1 ek porcukor
- 1 csipet só
- 2–3 ek jéghideg víz
A töltelékhez:
- 400 g sült, pürésített sütőtök
- 2 db tojás
- 150 ml tejszín
- 100 g barnacukor
- 1 tk fahéj
- 1 tk őrölt gyömbér
- 1 tk szerecsendió
- csipet szegfűszeg
- 1 tk vaníliakivonat
Elkészítés
Hivatkozás másolása-
A tészta elkészítése:
Egy tálban összekeverjük a lisztet, porcukrot és a sót. Hozzáadjuk a hideg vajat, majd gyors mozdulatokkal morzsás állagúra dolgozzuk. Ezután kanalanként hozzáadjuk a jéghideg vizet, amíg a tészta össze nem áll.
Fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük. -
A sütőtökpüré előkészítése:
A sütőtököt feldaraboljuk, 200 °C-on kb. 35–40 percig sütjük, amíg megpuhul. Ezután kikanalazzuk a húsát, és botmixerrel pürésítjük. -
A töltelék:
Egy tálban összekeverjük a pürét a tojásokkal, a cukorral, a fűszerekkel, a vaníliával és a tejszínnel. Sima, selymes masszát kapunk. -
A pite összeállítása:
A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, a piteformába simítjuk, és villával megszurkáljuk az alját.
Előmelegített sütőben 180 °C-on 10 percig elősütjük, majd beleöntjük a tölteléket. -
Sütés:
180 °C-on kb. 40–45 percig sütjük, amíg a krém megszilárdul, de a közepe még kissé remegős marad.
Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk, így lesz igazán krémes!