Gasztro
Őszi csoda a konyhában: a legpuhább sütőtökös muffin receptje
A sütőtök nemcsak a krémleves főszereplője, hanem egy meglepően sokoldalú alapanyag: édes, selymes és tele van vitaminnal. Ha valami igazán lélekmelengetőre vágysz, próbáld ki ezt a puhán fűszeres, illatos sütőtökös muffint, ami egy bögre teával tökéletesen kiegészíti a bekuckózós délutánokat.
Hozzávalók 12 darabhoz
Hivatkozás másolása- 250 g finomliszt
- 1 tk sütőpor
- fél tk szódabikarbóna
- fél tk só
- 1 tk őrölt fahéj
- fél tk őrölt gyömbér
- fél tk szerecsendió
- 150 g barna cukor
- 2 db tojás
- 120 ml olaj (pl. repce- vagy kókuszolaj)
- 200 g sütőtökpüré (megsült és pürésített tökből)
- 60 ml tej vagy növényi ital
- 1 tk vanília kivonat
Elkészítés
Hivatkozás másolása- Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra, és bélelj ki egy muffin formát papírral.
- Egy nagy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat: liszt, sütőpor, szódabikarbóna, só, fahéj, gyömbér, szerecsendió.
- Egy másik tálban habard össze a nedves hozzávalókat: tojások, cukor, olaj, sütőtökpüré, tej és vanília.
- Öntsd össze a két keveréket, és csak annyira keverd, hogy egynemű legyen, ne dolgozd túl, ettől marad puha!
- Kanalazd a tésztát a formákba, kb. ¾-ig töltsd meg őket.
- Süssd 18–20 percig, amíg a teteje aranybarna lesz, végezz tűpróbát
- Hagyd hűlni 10 percet, majd szórd meg porcukorral vagy csorgass rá egy kevés mézet.
Tipp
Hivatkozás másolásaHa igazán extra őszi hangulatot szeretnél, keverj a tésztába néhány kanál apróra vágott étcsokit vagy pirított diót.