Mit jelent a minőségi éhezés?
A minőségi éhezés korunk egyik nagy táplálkozási problémája és egy olyan állapotot jelent, amikor a szervezet megkapja a szükséges kalóriát, de hiányoznak belőle a létfontosságú tápanyagok, például vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék és nyomelemek. Tehát a nem megfelelő tápértékű ételek fogyasztása miatt jön létre.
Mennyiségi vs. minőségi éhezés: míg a mennyiségi éhezés a kalóriadeficitre utal, a minőségi éhezés azt jelenti, hogy a napi kalóriaszükséglet ugyan teljesül, de a tápanyagok minősége (pl. a vitamin- és ásványianyag-tartalom) nem megfelelő.
Kiket érinthet?
Hivatkozás másolásaEz az állapot érintheti azokat, akik túlsúlyosak, de tápanyaghiányosak, mert az étrendjük nagy része feldolgozott, alacsony tápanyagtartalmú ételekből áll.
Ha gyermeket érint ez egyoldalú, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban hiányos táplálkozás annak következtében nagyobb az esély a későbbiekben különböző krónikus betegségek kialakulására.
Nézzük, mire van szüksége a szervezetnek:
Hivatkozás másolásaAz itt látható táplálkozási piramis nem csak a szervezet számára szükséges élelmiszereket, hanem azok egymáshoz viszonyított arányát is jól szemlélteti.
- Piramis alsó része: kenyér, gabonafélék, de nagyon fontos, hogy ezek minél nagyobb arányban készüljenek teljes kiőrlésű gabonából!
- Következő lépcsőként a zöldségek és gyümölcsök jönnek, hiszen ezek tartalmazzák a fontos vitaminokat, ásványi anyagokat. Rosttartalmuk nagyon fontos a megfelelő emésztéshez.
- A piramis felső harmadában egyenrangú helyen szerepelnek a tejtermékek és a húsok, halak. Próbálj meg minden nap fogyasztani tejet, kefirt, joghurtot vagy sajtot, hogy a megfelelő kalciumbevitelt biztosítsd! Köretnek válaszd a párolt zöldséget, barna rizst, bulgurt.
- A piramis legtetején az édességek találhatók. Mint alapíz, fontos a szervezetnek az édes, de nagyon kell vigyázni, a csokik a tápanyagban értéktelen sütik, cukorkák komoly függőséget és elhízást okozhatnak, jobb kerülni őket, vagy minimálisra csökkenteni a fogyasztásukat!