Milyen hal kerüljön az asztalra?
Közeledik az év legnagyobb “halevő” ünnepe, amikor az éves haladaguk felét fogyasztjuk el a magyar emberek. Fontos azonban, hogy ebben az időszakban is odafigyeljünk a tudatos vásárlásra és a hazai halgazdaságokat részesítsük előnyben.
De milyen egy fenntartható halgazdaság?
Hivatkozás másolásaA fenntartható halgazdaság nem meríti ki a halállományt, minimalizálja a környezeti hatásokat (élőhelyek, ökoszisztémák védelme), és felelős gazdálkodási rendszereket alkalmaz, biztosítva a halak természetes szaporodását és a biológiai sokféleség megőrzését. Előnyben részesíti a hazai, bio minősítésű, kisebb méretű vagy helyi, közösségi halászatból származó fajokat.
A fenntartható halgazdaság tudatosan kezeli a halforrásokat, védi a környezetét, és biztosítja, hogy a jövő generációi számára is elérhetőek legyenek a halak.
Erre figyelj környezettudatos vásárlóként:
Hivatkozás másolása- Lehetőleg hazai, bio-minősítésű halat vegyél!
- A hazai halak közül válaszd az amurt, kecsegét és a busát. Ezeknek a legmagasabb a jótékony többszörösen telítetlen zsírsav-tartalma.
- Keresd a fenntartható halászatból származó és ökovédjeggyel rendelkező halakat.
- A megvásárolt halat minél hamarabb dolgozd fel!