Létezik teljes értékű növényi fehérje?
Lehetséges pusztán zöldségekből, gabonákból és hüvelyesekből teljes értékű fehérjéhez jutni?
A fehérjebevitelről hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak állati forrásból lehetséges, pedig a természet megalkotta a tökéletes növényeket és növényi kombinációkat. Ha nem tudsz elegendő teljes értékű növényi fehérjét fogyasztani, kombinálhatod a nem teljes értékű forrásokat. Az egyik legegyszerűbb forrás a rizs és a bab együtt, ami így komplett aminosav profilt biztosít. A bab és a rizs párosa nem csupán egyszerű és olcsó, hanem tudományosan is bizonyítottan teljes értékű fehérjét ad, amely képes kiváltani a húst.
De miért működik ez a párosítás?
Hivatkozás másolásaA hüvelyesek, mint pld a bab, csicseriborsó vagy a lencse önmagában nem tartalmazza a szervezet számára szükséges összes esszenciális aminosavat. A rizs ezzel szemben éppen azokat az aminosavakat tartalmazza, amelyek a babból hiányoznak.
Teljes értékű növényi fehérjeforrások:
Hivatkozás másolása- Szója és származékai: a szója magában és feldolgozott formában is kiváló fehérjeforrás, a belőle készült tofu a legismertebb formája.
- Quinoa: a quinoa egy teljes értékű fehérjeforrás, amely emellett számos más tápanyagot is tartalmaz, mind a kilenc esszenciális aminosavat, amelyekre a szervezetnek szüksége van.
- Kendermag: a kendermag jelentős mennyiségű fehérjét és esszenciális zsírsavakat biztosít.
- Spirulina: ez az alga rendkívül magas fehérjetartalommal rendelkezik, és kiváló szuperélelmiszer.
Ha nem tudsz ezekkel a növényekkel elegendő fehérjét bevinni a szervezetedbe, akkor pótold növényi alapú, jó minőségű fehérjeporokkal.