Gasztro
Japán felhőpalacsinta - az internet sztárja!
Ez a remegős, csupa hab palacsinta a közösségi média legújabb gasztro sztárja. Szuflépalacsintaként is emlegetik, amit toronyszerű magasságának és habkönnyű állagának köszönhet. Főként reggelire fogyasztják, de Japánban, a kávézókban szinte állandó része a menünek. Ennek a palacsintának az elkészítése némi gyakorlatot igényel. Íze és állaga piskótás jellegű.
Érdekesség:
Hivatkozás másolásaJapánban Dorayaki az édes japán palacsinta neve. Tradicionálisan "adzukibab pasztát" tesznek két palacsinta közé.
Hozzávalók 4 db-hoz:
Hivatkozás másolása- 2 darab tojás (szétválasztva)
- 1 evőkanál tej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál liszt (33 gramm)
- fél teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál cukor
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
Hivatkozás másolása- A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat kikeverjük, hozzáadjuk a tejet, majd a vaníliakivonatot. Lassan hozzáadjuk az átszitált lisztet és sütőport. Habverővel alaposan összekeverjük.
- Verjük fel a tojásfehérjéket kemény habbá. Mikor már majdnem kemény, adjuk hozzá a cukrot is. A kemény tojáshabot keverjük kisebb adagokban a sárgájához, óvatosan, ne törjük össze a habot. Addig adagoljuk, míg az egész egynemű, sűrű tészta nem lesz.
- Öntsünk pár csepp olajat egy tapadásmentes serpenyőbe, melegítsük fel. Egy kisebb merőkanállal adagoljunk kis tésztakupacokat a serpenyőbe.
- Ha kész vannak a kupacok, fedjük le a serpenyőt, 3 percig süssük alacsony lángon. Utána vegyük le a tetejét, majd ismét adagoljunk a habból a kupacokra. Tegyünk a palacsinták alá egy evőkanál vizet is, majd újból fedjük le őket 1 percre. Fordítsuk meg óvatosan a palacsintákat, mehet alájuk még egy evőkanál víz, fedjük le a serpenyőt, majd ezt a felét is 3-4 percig süssük.
Melegen, vajjal és gyümölcsökkel tálaljuk. Jó étvágyat!