Egy falat otthon - miért vágyunk a "comfort food-ra?"
Van az az étel, amitől nemcsak jóllakunk, hanem egy kicsit megnyugszunk. Egy falat, ami visszarepít a gyerekkorba, a nagymama konyhájába, amikor egy tál forró leves volt a világ közepe. Ez az, amit ma comfort foodnak nevezünk - ez nem csupán trend, hanem életérzés.
Mi is az a comfort food?
Hivatkozás másolásaA kifejezés szó szerint „vigasztaló ételt” jelent, olyan fogásokat, amelyek nem feltétlenül a kalóriaszegénységükről híresek, de annál inkább a lélekmelegítő hatásukról. Lehet ez egy tál vajas krumplipüré, egy szelet omlós almás pite, egy adag rakott krumpli vagy egy gőzölgő kakaó. Az a közös bennük, hogy biztonságérzetet adnak, ismerősek, otthonosak, és egy kicsit visszahozzák azt az érzést, hogy minden rendben van.
Miért vágyunk rájuk ennyire?
Hivatkozás másolásaA stresszes, rohanó mindennapokban az étel nemcsak táplálék, hanem érzelmi menedék is. A comfort food nem a tökéletes makrotápanyag-arányokról szól, hanem arról, hogy egy pillanatra megállunk, lelassulunk, és megengedjük magunknak az élvezetet. A pszichológusok szerint az ilyen ételek dopamint és szerotonint is felszabadítanak - vagyis tényleg boldogabbak leszünk tőlük.
Modern comfort food - lelki táplálék új köntösben
Hivatkozás másolásaA mai gasztrobloggerek és séfek már újragondolják a klasszikus vigasztaló fogásokat. A csirkepaprikásba csicseriborsó kerül, zabpehellyel és proteinnel készítenek palacsintát, a krumplit pedig leváltja az édesburgonya. Az újgenerációs comfort food egyszerre egészségesebb és kreatívabb, de még mindig a régi érzés lakozik benne.
+ Tipp
Hivatkozás másolásaHa nehéz napod volt, ne büntesd magad, hanem főzz valamit, amit szeretsz. A comfort food nem ellenség, hanem egy ölelés, amit magadnak adsz.