Az alma, igazi tápanyagbomba!
Európa egyik legnépszerűbb gyümölcse az alma, mivel számos télen is tárolható fajtája létezik. A téli hónapokban különösen előnyös a fogyasztása, mivel jól eltartható és rengeteg beltartalmi értéke van.
Az alma sokkal több, mint egy hétköznapi gyümölcs, vitamin-összetétele széles skálán mozog: A-, C-, E-, K- és többféle B-vitamin is megtalálható benne. Emellett fontos ásványi anyagok forrás, mivel káliumot, magnéziumot, kalciumot és vasat is biztosít a szervezet számára.
Az alma gazdag rostokban, és antioxidánsokban is, amelyek pozitív hatással vannak a szervezetre. Javítja az emésztést, erősíti az immunrendszert, védi a szív- és érrendszert. Fontos szerepe van a vércukorszint stabilizálásában és a kognitív funkciók támogatásában. A benne lévő pektin segít a bélmozgás szabályozásában, a kvercetin (természetes növényi festékanyag) pedig antioxidáns hatása révén védi a sejteket.
Az almát jólesik magában ropogtatni, de rengeteg finomság is készülhet belőle, sokoldalúan felhasználható a konyhában is. Lehet édes vagy sós előételek alapja, de készülhet belőle főétel és rengetegféle sütemény, pite, piskóta, sütés nélküli édesség.