A méz rendkívüli hatásai a szervezetre
A méz a virágok nektárjának, növényi nedveknek a méhek által átalakított terméke. A méznek nemcsak az étkezésben van fontos szerepe, hanem az egészségmegőrzésben is. Az egészségre gyakorolt hatását már az ókorban is ismerték, a sejtek táplálásához szükséges minden anyagot tartalmaz, emellett természetes immunerősítő, baktériumölő és gyulladásgátló. A méz kiváló szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban.
100-nál is több aromaanyagot, 28 féle aminosavat, 12 féle ásványi anyagot, 10 féle szénhidrátot, 8 féle vitamint, továbbá enzimeket is tartalmaz. A különböző mézfajtáknak eredetük szerint más és más az összetételük, és más a szervezetre gyakorolt gyógyhatásuk is.
A mézfajták hatásai
Hivatkozás másolásaAkácméz:
- Jó hatással van a csontképzésre magas kalciumtartalma miatt.
- Ajánlott méregtelenítésre, kálium- és kéntartalma miatt.
- Kitűnő fertőtlenítő hatású.
Hársméz:
- Erős gyulladáscsökkentő hatása van.
- Jó a megfázásra, köhögésre és torokgyulladásra.
Napraforgóméz:
- Kitisztítja a torkot.
- Segít a prosztata problémákon, vizelési nehézségeken.
- Gazdag antioxidánsokban (E-vitamin).
Repceméz:
- Rendkívül hatásos gyomorsav-problémák esetén.
- Magas vastartalma miatt jó vérszegénység esetén.
Gesztenyeméz:
- Ásványi sókban rendkívül gazdag.
- Keringést javító, köptető és izzasztó hatású.
Erdei méz (édesharmatméz):
- Rendkívül gazdag ásványi anyagokban.
- Nem virágporból készül, így virágpor-allergiások is fogyaszthatják.
Vegyes virágméz:
- Egyedülállóan egyesíti a különböző virágmézek jótékony hatásait, ezért az egyik legértékesebb.
- Erősíti az immunrendszert és a gyomor működését.
- Kiválóan alkalmas horzsolt sebek külső kezelésére antibakteriális hatása miatt.
Fontos! A méz egyfajta cukor, így mértékkel szabad csak fogyasztani! Napi 2 evőkanál a maximum ajánlott mennyiség. Csecsemőknek egy éves koruk előtt nem ajánlott a méz fogyasztása!