400 gramm zöldség naponta! De hogyan?
A nemzetközi és hazai ajánlások szerint naponta legalább 400 gramm zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk. Ez körülbelül napi 4-5 adagnak felel meg. Ennek célja a krónikus betegségek kockázatának csökkentése és az egészséges testsúly fenntartása. A napi bevitel nagy részét zöldségeknek, a fennmaradó részét pedig gyümölcsöknek kellene tennie ki, ezen belül is ajánlott legalább egy adagot nyersen fogyasztani.
Miért fontos?
Hivatkozás másolásaA zöldségek segítik az egészség megőrzését és a betegségek elkerülését, alacsony kalóriatartalmuk miatt könnyen elérhető és megtartható az optimális testsúly. Továbbá részt vesznek a koleszterin felszívódásában és hozzájárulnak a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyához.
- Fogyassz minden étkezéshez -reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora- zöldséget vagy gyümölcsöt is.
- A napi elfogyasztott zöldség-gyümölcs mennyiségből legalább 1 adag friss vagy nyers legyen.
- Mindig válassz friss, szezonális gyümölcsöt és zöldséget!
- Fogyassz rendszeresen száraz hüvelyesek- bab, lencse, csicseriborsó- levesnek, főzeléknek vagy köretként elkészítve.
Mi számít egy adagnak?
Hivatkozás másolásaEgy adagnak számít 100 gramm friss, párolt vagy főtt zöldség vagy gyümölcs, ami 1 db közepes paprika, paradicsom, 1 db alma vagy narancs, 1 db banán, 1 kistányér bogyós gyümölcs, 1 tányér saláta.
Figyelem! A burgonya magas keményítő tartalma miatt nem számít bele a napi adagba, legfeljebb minden második nap kerüljön a tányérunkra.