4 remek recept birsalmából
A birsalma a népi gyógyászat egyik legértékesebb gyümölcse. Segíti az emésztést a magas pektintartalma révén, erősíti az immunrendszert a C-vitamin és antioxidánsok tartalmánál fogva, és nyugtatja a gyomornyálkahártyát. Ezenkívül jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, koleszterinszint és gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatású.
A birsalmát az ősz ajándékának is hívják, de nyers állapotában nem szokás fogyasztani, azonban ha a kemény, fanyar húsát feldolgozzuk, igazi gasztronómiai különlegességeket kapunk. Íme néhány ötlet, hogy mi készülhet belőle.
Sült birsalma
Hivatkozás másolásaIgazán finom téli csemege, hiszen aromája sülve sokkal jobban érvényesül, mint főzve. Sült szárnyasok mellé köretként kínálva is ízletes. Gabonakásákhoz adva zamatos desszerteket készíthetünk belőle.
Birsalmasajt
Hivatkozás másolásaNagymamáink őszi csemegéje kissé feledésbe merült napjainkra, pedig a birsalmasajt egy izgalmas tipikusan magyari finomság. Elkészítése nem túl bonyolult, ám kicsit időigényes. Az eredményre azonban megéri várni, hiszen egész télen fogyaszthatjuk a házilag készült nasit.
Zelleres birsalma krémleves
Hivatkozás másolásaÉrdemes kipróbálni a birsalmát zellerrel párosítva krémleves formájában. Igazán pikáns és különleges vitaminokban gazdag levest kapunk. Az elkészült levest pirított dióval vagy mandulával megszórva tálaljuk.
Birsalmás morzsasüti
Hivatkozás másolásaEz az egyszerű süti, az ünnepi asztal különlegessége is lehet. Izgalmas, illatos sütemény porcukorral megszórva is tökéletes, de juharsziruppal, tejszínhabbal vagy vaníliafagyival is tálalhatod.