Hirdetés
Hirdetés
Öko

3 Tipp a fügefalevél felhasználására

3 Tipp a fügefalevél felhasználására

Hivatkozás másolása

Egyre elterjedtebb a fügefa Magyarországon is, de kevesen tudják, hogy a fügének nemcsak a termését használhatjuk, hanem a leveleit is. Íme 3 tipp, hogyan használhatjuk gyógynövényként vagy fűszerként. 

A fügefalevél-tea egyre népszerűbb azok körében, akik természetes gyógymódokat keresnek egészségük megőrzésére, mivel számos jótékony hatása van a szervezetünkre.

Fontos, hogy olyan területről szerezzük be, ahol a fa nem volt kitéve vegyszeres kezelésnek vagy szmognak és  pornak.

A szüretet bármikor megejthetjük júliustól-októberig: az egészséges, sérülésmentes leveleket válasszuk, amelyeken nincsenek bogárrágások, barna foltok vagy esetleg madárürülék. A méret tulajdonképpen mindegy az íz szempontjából, szedhetünk fiatalabb, zsengébb, de öregebb darabokat is

Tipp 1 - fügefalevél-tea

Hivatkozás másolása
  • friss vagy szárított fügelevél (2-3 nagyobb levél vagy 1-2 teáskanál szárított levél)
  • 2 csésze víz
  • ízlés szerint méz

Tipp 2 - szörp

Hivatkozás másolása

A cukorszirupban megfőzött, majd leturmixolt levelek minden aromájukat kiadják, így az ital igazán frissítő és különleges lesz.

Hozzávalók: 500 ml víz, 500 gramm cukor, 6-8 db fügefalevél. A cukrot és a vizet forraljuk fel, majd tegyük bele a szirupba a megmosott és csíkokra vágott leveleket. Főzzük alacsony lángon 5-10 percig, majd tegyük az egészet turmixgépbe és dolgozzuk simára, majd szűrjük le.

Pácok, mártások és öntetek készítéséhez jól jöhet egy  üveg fügefalevél-olaj. A kész olajat érdemes hűtőben tárolni a hosszú szavatosság érdekében.

Hozzávalók: 500 ml semleges ízű növényi olaj (pl. napraforgó, repce), 4-5 db fügefalevél. Az olajat tegyük nagy teljesítményű turmixgépbe a megmosott és csíkokra vágott levelekkel együtt. Dolgozzuk simára, majd szűrjük át.

Hirdetés
Hirdetés